У Норвегії пропонують призупинити дотримання Шенгенської угоди

Понеділок, 26 жовтня 2015, 15:16

Норвегії необхідно тимчасово призупинити дотримання зобов'язань Шенгенської угоди у зв'язку з міграційною кризою.

Таку заяву прийняв виконавчий комітет норвезької Партії прогресу, яка входить до складу правлячої коаліції разом з консервативною партією Хейре, повідомляє Aftenposten.

"У нинішній ситуації необхідно, щоб Норвегія використала можливість, яку вона має відповідно до положень Шенгенської угоди, тимчасово призупинивши її дії, і почавши здійснювати повноцінний прикордонний контроль", - йдеться в документі.

У заяві також пропонується поставити перед Євросоюзом, до якого Норвегія не входитьє, а також ООН питання про перегляд чинних міжнародних угод і конвенцій, адаптувавши їх до поточної ситуації.

Партія прогресу також не згодна з скороченням основних соціальних послуг в результаті великих міграційних потоків.

"У Норвегії соціальні послуги кращі, ніж у сусідніх країнах. Ми розуміємо, що прохачі притулку воліють приїжджати до Норвегії, але у нас просто не вистачає можливостей забезпечити всіх бажаючихть", - зазначив лідер партії Сів Йенсен.

Міністр юстиції і член Партії прогресу Андерс Анундсен сказав, що в даний момент питання про повернення заходів прикордонного контролю не є для уряду першочерговим.

Партія прогресу відома своєю антиімміграційної риторикою, яка посилилася на хвилі міграційної кризи у Європі.

На виборах 2013 року Партія прогрессу отримала 16,4% голосів, 29 місць у парламенті, і вперше увійшла до складу уряду, де отримала три посади.

Як повідомлялося, Норвегія має намір надавати особам, які отримали притулок на території країни, лише п'ятирічну посвідку на проживання.

Зараз Норвегія надає притулок трьом з чотирьох прохачів. Очікується, що в 2016 році кількість поданих прохань може досягти 30 тисяч.

Влада Норвегії оголосила, що доведеться використати кошти з нафтового фонду ($856 млрд) для того, щоб впоратися з напливом біженців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: