Українці мають визнати себе винними у геноциді поляків – сенатор ПіС

Середа, 28 жовтня 2015, 09:50

Новообраний сенатор від ПіС та відомий польський історик Ян Жарин вважає, що українці не стануть повноцінною нацією без усвідомлення того, що Волинська трагедія була геноцидом польського народу.

Таку думку історик, який став сенатором від партії ПіС, висловив в інтерв’ю польському виданню Prawy.

В розмові з журналістами новообраний сенатор торкнувся багатьох питань, пов’язаних із творенням нової історичної політики Польщі.

На думку Жарина, протягом останніх десятиліть у Польщі відбувалися процеси, які поставили під сумнів польську ідентичність.

Так, Жарин вважає, що ліберальні польські політики принесли в жертву своїм політичним інтересам польське бачення історії.

Торкнувся сенатор і "українського питання".

"Нам не тільки не вдалося "відучити" українців від антипольських настроїв щодо інтерпретації польсько-українських відносин, ми навіть шкодимо їм. Адже ми (поляки) повинні чітко їм сказати про те, що якщо вони хочуть бути європейським народом, інтегруватися в європейський культурний простір, то не мають прославляти і шанувати ОУН-УПА", – сказав Жарин.

Історик вважає, що глорифікація ОУН-УПА в українському історичному дискурсі свідчить про збільшення націоналістичних настроїв в суспільстві і ставить під сумнів можливість налагодження відносин між двома країнами.

"Якщо зараз українці ставлять пам’ятники бандерівцям, це значить, що вони готові в майбутньому застосовувати такі самі методи, які застосовували українські націоналісти, зокрема масове вбивство", – додав він.

Без усвідомлення того факту, що Волинська трагедія є геноцидом польського народу, на думку історика, неможливе формування української ідентичності.

"Український народ не здатний до самоусвідомлення без допомоги поляків. Адже українці мають визнати свою провину за Волинську різанину і визнати цю трагедію актом геноциду проти польського народу", – наголосив він.

На думку Жарина, польська влада має зробити своїм головним завданням опіку над польською спадщиною за кордоном, в тому числі на Східній Галичині, яка нині є частиною України.

"Без Львова, міста, яке завжди було вірне Польщі, немає польського народу. На сьогодні це очевидно, хоча сучасні польські політики намагаються не згадувати про це", – стверджує політик ПіС.

"Особисто я є прихильником концепції Міжмор’я по лінії "Балтика-Чорне море-Адріатика", але якщо ми (поляки) шукаємо собі сильних союзників, то маємо звертати увагу на ті країни, які готові миритися з історичною правдою, а не прагнути стерти Другу Річ Посполиту з нашого серця", – підкреслив Жарин.

Нагадаємо, 25 жовтня у Польщі відбулися парламентські вибори, на яких впевнену перемогу здобула опозиційна партія "Право і справедливість", представники якої є прихильниками більш "прагматичного" ставлення до України і часто не приховують своїх антиукраїнських поглядів у трактуванні спільної українсько-польської історії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.