Польща до кінця осені вивезе етнічних поляків з Маріуполя

Середа, 7 жовтня 2015, 12:47

Польський уряд розпочинає процес переїзду 106 етнічних поляків з Маріуполя.

Про це розповів глава МЗС Польщі Гжегож Схетина, повідомляє портал Onet.pl.

За його словами, підготовка до цієї акції тривала дуже довго, оскільки справа була складною через те, що Маріуполь не був місцем, де точилися військові дії.

Як зазначив міністр, урядовою програмою будуть охоплені 106 осіб польського походження і члени їхніх родин.

Поляки з Маріуполя одержать документи, що дозволять їм в’їхати та перебувати на терені Польщі. Переїзд цих осіб здійснюватиметься до кінця листопада.

Особи польського походження отримають дозволи на постійне проживання в Польщі. Відповідно, вони матимуть такі ж права, як і громадяни Польщі у всьому, крім права голосу на виборах. Ці люди зможуть легально працювати та мешкати в Польщі.

Програма приїзду до Польщі адресована виключно до тих, хто має польське походження та найближчих членів їх сімей, які на даний момент прописані та живуть у Маріуполі та у прилеглих до нього районах: Першотраневому, Володарському і Новоазовському.

Ті, хто хоче переїхати до Польщі, зможе скористатися адаптаційним пакетом: вивчати польську мову, а також спільно із місцевою владою шукати роботу та помешкання.

На першому етапі програма реалізовуватиметься Генеральним консульством Польщі у Харкові. Після опрацювання звернень, буде складений остаточний список осіб, які зможуть виїхати. 

Раніше Схетина заявляв, що Польща поки не має намірів евакуювати етнічних поляків з Маріуполя, однак готує план допомоги для них.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.