Польські ЗМІ звинувачують VFS Global, візового посередника в Шенгені, у зв'язках з КДБ

Середа, 11 листопада 2015, 11:06

Польські експерти з’ясували, що компанія VFS Global, яка виграла тендер на організацію роботи пунктів прийому візових анкет в Білорусі, має зв’язки з колишніми функціонерами радянського КДБ.

Про це пише видання wРolityce.pl, посилаючись на дослідження польської фундації LexNostra.

Зокрема, 11 листопада має відбутися підписання угоди, яка остаточно закріпить за VFSGlobal роль компанії-підрядника у справі подачі анкет на отримання польської візи.

Польські експерти зазначають, що навіть сама процедура відбору компанії-підрядника виглядає підозріло, оскільки ще на початковому етапі було відсіяно 12 інших пропозицій. При цьому пропозиція VFSGlobal виглядала менш привабливою в фінансовому плані.

До самої компанії у експертів теж є запитання. Зокрема, як зазначається,  VFSGlobal  не відповідає критеріям влади Білорусі у сфері захисту особистих даних. Крім того компанія тісно пов’язана з спілкою VF Worldwide Holdings, яка також без відповідного сертифікату виграла аналогічний тендер у Литві.

В Литві це стало початком скандалу, яким займається спеціальна слідча комісія. Литовські ж ЗМІ детально розкрили життєписи двох власників фірми – братів, колишніх функціонерів московського КДБ.

"З цих даних випливає, що в руки компанії, пов’язаної з КДБ, має потрапити система подачі анкет на польські візи,. Загрози, які виникають з цього, очевидні", – пише видання.

Вказують на це і експерти, зазначаючи, що немає жодної інформації про стандарти охорони даних компанією VFS Global.

"Тим паче, ми зовсім не знаємо критеріїв відбору працівників, які матимуть справу з особистими даними, їх обслуговування. Зате ми знаємо бенефіціарів структури, яка здійснює управління візовим сектором наших східних сусідів, і важко лишати поза увагою факт, що групою управляють колишні офіцери КДБ", - зазначають польські експерти.

Компанія VFS Global надає технологічні послуги для дипломатичних місій та урядів по всьому світу. Компанія управляє отриманням віз, стоячи як посередник між візовим заявником і посольством, консульством. Візові центри VFS Global діють і в Україні.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.