Кесслер відмовився від ротації, яку Порошенко назвав "виконанням вимог ЄС". Каже, що вимоги – інші

Понеділок, 9 листопада 2015, 09:06

Генеральний директор Європейського управління боротьби з шахрайством (яке є складовою управлінської структури ЄС) Джованні Кесслер відмовився від призначення до конкурсної комісії з обрання антикорупційного прокурора за квотою ВР, але готовий увійти до її складу за квотою ГПУ.

Про це Кесслер заявив у телефонному коментарі "Європейській правді".

Як повідомлялося раніше, керівництво фракції Блоку Петра Порошенко внесло в Раду проект постанови, за якою Кесслера мають ввести до складу комісії, натомість виключивши з неї представницю Мін'юсту США Мері Баттлер.

Порошенко в п’ятницю вже заявив, що таким чином він нібито "виконав вимоги ЄС".

Однак, як з’ясувалося, українська влада не спитала про згоду самого Кесслера на таку ротацію.

"Я дізнався про це з повідомлень у ЗМІ. Якби вони особисто спитали мене про таку номінацію – я би відмовив.

Я не готовий до участі у роботі комісії, якщо йдеться про те, що я маю замінити іншу людину, яка вже призначена за квотою Верховної ради", - заявив європейський посадовець.

Він наголосив, що не бачить потреби взагалі міняти будь-кого з квоти ВР.

"Я не чув ані від ЄС, ані від будь-кого іншого жодних претензій до тих, хто призначений за квотою Ради. Тому я не вважаю за можливе своє призначення замість цих осіб", - додав Кесслер.

Водночас він наголосив, що в ЄС лишаються претензії до квоти Генпрокуратури у складі згаданої комісії, тому надасть згоду на призначення по цій квоті, якщо українська влада буде на це готова.

"Про це зі мною наразі також ніхто не радився, але в разі, якщо така пропозиція надійде, я буду готовий до свого призначені за квотою генерального прокурора. Не є секретом позиція ЄС з цього питання, я також читав її; є певна занепокоєність і ЄС, і громадянського суспільства щодо тих осіб, яких початково призначив генеральний прокурор.

Тому я готовий долучитися до роботи комісії, якщо моя участь допоможе вирішити цю проблему", - заявив Джованні Кесслер.

Як повідомляла "Європейська правда", між українською владою з одного боку та ЄС і США з іншого точиться дискусія щодо складу конкурсної комісії з обрання антикорупційного прокурора.

Останні наполягають, що присутність у її складі декількох прокурорів, в тому числі одіозного заступника генпрокурора Юрія Севрука, може призвести до невизнання чесності всього конкурсу. 

6 листопада на сайті Генпрокуратури з’явилася інформація щодо змін у комісії, однак Севрук лишився в її складі.

У неділю представництво Євросоюзу в Україні поширило заяву з цього приводу, в якій дало зрозуміти, що вважає невиконаними свої вимоги.

Як відомо, від успіху у формуванні антикорупційної прокуратури залежить значна фінансова допомога з боку ЄС, МФВ та Світового банку.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.