МЗС: указом про припинення ЗВТ Путін поставив крапку в переговорах по асоціації

П'ятниця, 18 грудня 2015, 13:08

Указом про припинення Росією з 1 січня 2016 року дії договору про зону вільної торгівлі щодо України Путін поставив крапку в процесі трьохсторонніх переговорів щодо Угоди про асоціацію.

Про це, як повідомляє кореспондент "Європейської правди", заявив директор Департаменту Європейського Союзу МЗС України Всеволод Ченцов у Львові під час конференції "РІчниця Угоди про асоціацію між Україною та ЄС: підсумки та подальші кроки".

"Ми підійшли до важливого етапу. Я б сказав, що точка неповернення є вже зараз, оскільки  ми можемо з 1 січня запустити угоду в частині створення зони вільної торгівлі", - зауважив він.

"Ми півтора року займалися цікавим та специфічним процесом - трьохсторонніми переговорами з РФ, в рамках яких шукали практичні рішення для занепокоєнь Росії", - відзначив представник МЗС.

"Вже відомий факт  - указ російського президента про припинення застосування вільної торгівлі з Україною, який ставить крапку в цьому процесі", - наголосив Ченцов.

"Можна по-різному це оцінювати, проте сьогодні ми розуміємо, що не будемо обтяжені додатковими зобов’язаннями. Наразі ми маємо чітку карти зобов’язань та перспектив", - додав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що тристоронні консультації України, Росії та Європейської комісії щодо застосування поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом на рівні міністрів можуть відбутися до кінця цього року.

Варто додати, що, на думку прем’єр-міністра Росії Дмитра Медведєва, шансів домовитися з Україною щодо зони вільної торгівлі з Євросоюзом майже немає.

Також раніше повідомлялося, що ЄС зупинить переговори з Росією, якщо та запровадить продуктове ембарго проти України.

Як відомо, 1 грудня в Брюсселі відбулася тристороння зустріч у форматі "Україна-ЄС-Росія" з приводу імплементації ЗВТ між ЄС та Україною.

Раніше Павло Клімкін заявляв, що Росія вимагає від Києва приєднатися до торговельних обмежень проти ЄС.

Водночас від початку не зазначалося, що йдеться саме про продовольче ембарго - міністр не уточнив, про які саме торговельні обмеження йшлося під час тристоронніх переговорів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: