Зернотрейдери: є проблеми з отриманням сертифікатів для експорту в ЄС

Вівторок, 19 січня 2016, 18:33

Через складнощі, які виникли в українських зернотрейдерів з отриманням сертифіката походження товарів форми EUR.1 від українських митних орагнів, наші не можуть здійснювати поставки зернових, продуктів їх переробки, а також рослинної олії в Європейський Союз.

Про це йдеться у зверенні профільної асоціації до міністра аграрної політики та продовольства України Олексія Павленка.

Так, у зверненні вказується на те, що на даний момент виникли труднощі з видачею сертифіката EUR.1 з-за різних підходів митних органів до списку документів, що підтверджують походження товару. Часто митні органи вимагають невиправдано великий пакет документів.

"Просимо терміново вирішити питання щодо оформлення EUR.1 з урахуванням пропозиції УЗА, надати даний вичерпний список документів і рекомендовані форми документів Державної фіскальної службі України для використання при видачі сертифікатів EUR.1 на зерно, олію та продукти переробки зерна в Україні", - йдеться у зверненні до міністра.

За словами президента асоціації Володимира Клименка, до 1 січня 2016 року сертифікат EUR.1 видавала Торгово-промислова палата України (ТПП), але з набуттям чинності договору про зону вільної торгівлі з ЄС ці функції перейшли ГФС.

"До Нового року, всі кораблі, які пішли, пішли з сертифікатом, який оформляла ТПП, вони прийшли в Європу, але не можуть пройти митен оформелння, тому що в ЄС не приймають сертифікат, виписаний ТПП. В ЄС його видають митні органи, а після вступу в силу договору про зону вільної торгівлі, в Україні теж EUR.1 повинна видавати митниця", - уточнив він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Раніше повідомлялося, що Україна з 1 січня видала експортерам майже тисячу сертифікатів EUR.1.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: