Рада Європи запропонувала Польщі перевірити скандальний закон про ЗМІ

Середа, 6 січня 2016, 10:23

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд запропонував президенту Польщі Анджею Дуді провести консультації з фахівцями РЄ з питань свободи ЗМІ, перш ніж підписати скандально відомий закон.

Про це йдеться у листі генсека Ради Європи, який він направив польському президенту, передає Польське радіо.

Так, у листі Турбйорн Ягланд висловив стурбованість з приводу прийнятих польським парламентом поправок до закону про ЗМІ.

"Рада Європи з великою увагою стежить за новими законодавчими реформами, які проводить польська влада. Я пишу Вам, щоб висловити свою особливу стурбованість з приводу нового закону про громадські засоби масової інформації, ухваленого Сеймом, а також впливу, який він може чинити на цілісність і незалежність громадських ЗМІ, що стосується життєздатних умов для справжньої демократії", - йдеться у листі.

Також єврочиновник нагадав, що в понеділок чотири міжнародні журналістські організації (Асоціація європейських журналістів, Міжнародна федерація журналістів, Європейська федерація журналістів і Комітет захисту журналістів) подали в Раду Європи повідомлення про загрозу свободі ЗМІ в Польщі, яка виникла внаслідок прийнятих "Правом і справедливістю" поправок до Закону про теле- і радіомовлення.

"На підставі цього я хотів би запросити Вас взяти участь у діалозі з нашими фахівцями з питання свободи ЗМІ, гарантованої ст. 10 Європейської конвенції з прав людини, щоб Ви мали всю основну інформацію для міркування над підписанням цього закону", - зазначив глава Ради Європи.

Нагадаємо, напередодні, 5 січня, комісар Ради Європи з прав людини Нільс Мужнієкс закликав президента Польщі Анджея Дуду не підписувати суперечливий закон про ЗМІ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.