Туреччина пропонує створити "зону безпеки" на 10 км вглиб території Сирії

Середа, 17 лютого 2016, 13:23

Туреччина хоче створити безпечну зону на сирійському боці кордону на глибину до 10 км, включно з містом Азаз, щоб запобігти спробі "змінити демографічну структуру" району.

Про це заявив заступник прем'єр-міністра Туреччини Ялчин Акдоган, повідомляє Reuters.

Сирійські урядові війська за підтримки російської авіації в останні тижні просунулися в напрямку турецького кордону в ході масованого наступу.

Курдські бійці, які розглядаються Анкарою як ворожі повстанці, використовували наступ, щоб захопити територію у сирійських повстанців.

Туреччина звинувачує курдських повстанців у продовженні "демографічних змін" в Північній Сирії і насильному витісненні туркменських і арабських громад.

Анкара побоюється створення незалежної курдської держави, що займе суміжні території, які в даний час належать Іраку, Сирії та Туреччині.

"Є гра, в яку грають з метою зміни демографічної структури. Туреччина не повинна бути частиною цієї гри. Ми хочемо створити безпечну смугу, включно з містом Азаз, 10 км углиб Сирії, і ця зона має бути вільною від зіткнень", - сказав Акдоган.

Азаз - це останній оплот перед кордоном з Туреччиною північного сирійського міста Алеппо. До наступу військ Асада місто було частиною маршруту, яким повстанці отримували підтримку з Туреччини.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: