ЄС звинуватив Бельгію в порушенні Шенгенського кодексу – ЗМІ

Субота, 27 лютого 2016, 17:24

Єврокомісія вважає, що Бельгія, яка запровадила контроль на кордоні з Францією, порушила Шенгенську угоду.

Про це йдеться в листі євро комісара з міграції Дімітріса Аврамопулоса прем’єру Бельгії Шарлю Мішелю і главі МВС Яну Ямбону, який бачила газета La Libre Belgique.

Видання нагадує, що уряд Бельгії вирішив повернути контроль на кордоні 23 лютого після оголошення Францією намірів знести табір для мігрантів в Кале, відомий як "джунглі".

Того ж дня уряд Бельгії попередив Єврокомісію про повернення прикордонного контролю з 23 лютого по 23 березня. Глава МВС Франції Бернар Казньов висловив здивування таким рішенням, в той час як його бельгійський колега запевнив, що Бельгія діяла згідно з правилами.

Однак у Єврокомісії вважають, що правила все ж були порушені.

"Повернення контролю на кордонах згідно з статтями 23 і 24 Шенгенського кодексу вимагає попередження Єврокомісії перед запланованим відновленням контролю", - йдеться у листі Аврамопулоса.

"У випадках, що вимагають негайних дій, як це було написано у вашому повідомленні, застосовується стаття 25. І в цьому випадку контроль не може вводитися на період , довший ніж 10 днів", - наголосив він.

Газета уточнює, що у Бельгії не було законних підстав вдаватися до статті 25, оскільки причини для термінових кроків були відсутні, і наводить ще одну цитату Аврамопулоса: "Я прошу вас невідкладно оформити повідомлення за статтею 25 Шенгенського кодексу, або ви повинні припинити контроль".

При цьому єврокомісар вимагає пояснення мотивації термінового введення контролю: "Якщо вам необхідно повідомлення за статтею 25, я прошу вас пояснити характер серйозної загрози громадському порядку і внутрішній безпеці та надати цифри або інформацію, які доводять необхідність і пропорційність рішення щодо тимчасового відновлення контролю на кордонах".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.