Голови центробанків ФРН та Франції пропонують створити мінфін єврозони

Понеділок, 8 лютого 2016, 11:58

Голови центробанків Німеччини та Франції Франсуа Віллерой де Гало та Єнс Вайдманн наголошують на складності ситуації в єврозоні та пропонують створити спільне міністерство фінансів.

Про це йдеться в їх статті для Süddeutsche Zeitung.

"Європа нині перебуває на роздоріжжі. Боргова криза ще не повністю подолана, а безробіття в багатьох державах-членах високе. Повинні бути знайдені відповіді на зростаючий тероризм і масовий приплив біженців. У Франції і Німеччині, у декого могло скластися враження, ніби Європі не вистачає у всіх цих питаннях європейської солідарності", - відзначають вони.

"Інші (країни) заходять так далеко, щоб поставити європейський проект принципово під сумнів, і в багатьох державах-членах все більше і більше націоналістичних тенденцій", - наголошують голови центробанків.

За їх словами, європейців об'єднують насамперед "спільні цінності, справедлива соціальна модель та тверда валюта".

Як наголошують де Гало та  Вайдманн, вирішити нинішні проблеми єврозони допоможе сильніша інтеграція, що передбачає "передачу значної частини суверенітету країнами на загальноєвропейський рівень.

Зокрема, на думку фінансистів, наразі необхідно "спільне міністерство фінансів єврозони разом з незалежною фіскальною радою, а також сформувати сильний політичний орган, який прийматиме політичні рішення і підлягатиме парламентському контролю".

"Ці нові установи могли б забезпечити відновлення балансу  між підзвітністю і контролем", - наголошують вони.

Нагадаємо, раніше президент Франції Франсуа Олланд запропонував створити окремий уряд та парламент для єврозони.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.