Гібралтар побоюється зазіхань Іспанії у разі виходу Британії з ЄС

Середа, 16 березня 2016, 14:04

Голосування Британії за вихід з Європейського Союзу стане "катастрофою" для Гібралтару і залишить британську територію відкритою для "недемократичних" намірів Іспанії.

Про це йдеться у статті головного міністра Гібралтара Фабіано Пікардо для британського видання The Times.

Пікардо закликав британців голосувати на референдумі за те, щоб залишитися в ЄС, щоб територія у 6,7 квадратних кілометрів продовжила захищати "ключові торговельні шляхи та британські інтереси".

"ЄС, хоч і не ідеальний, проте гарантує вільне пересування людей, послуг і товарів. Все це має найважливіше значення для нас у Гібралтарі. Якщо кордони будуть закриті, це стане катастрофою", - написав він.

Пікардо нагадав про недавній документ британського уряду, в якому попереджалося, що "якщо Велика Британія вийде з Європейського союзу, немає ніякої впевненості, що кордон (з Іспанією) буде залишатися відкритим".

"Гібралтар оберігав ключові торгові шляхи і британські інтереси протягом століть. Ми є частиною великої британської сім'ї. Гібралтар буде голосувати за те, щоб залишитися в ЄС", - відзначив Пікардо.

Іспанський міністр закордонних справ Хосе Мануель Гарсія-Маргальо нещодавно заявив, що якщо Британія вийде з ЄС "на наступний день ми будемо говорити про Гібралтар".

Як відомо, офіційно Гібралтар є територією Великої Британії, однак Іспанія вже 300 років вважає цю територію своєю, хоча й "тимчасово" окупованою.

Ескалація напруженості між Британією та Іспанією в контексті Гібралтару вже позначилась негативно і на Україні. Зокрема, Україна ще в 2013 році парафувала угоду про спільний авіапростір з ЄС, однак через суперечності навколо формулювання щодо Гібралтару документ не підписано й досі.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: