Нідерланди попереджали Бельгію про смертників за шість днів до терактів

Середа, 30 березня 2016, 09:51

Влада Нідерландів отримала застереження від ФБР щодо братів Ель-Бакрауї за кілька днів до вибухів у Брюсселі і передала цю інформацію бельгійським колегам.

Про це заявив міністр безпеки та юстиції Нідерландів Ар ван дер Стер, повідомляє Deutsche Welle.

За словами міністра, голландська влада передала інформацію від ФБР бельгійським колегам за шість днів до нападів. Ібрагім ель-Бакрауї перебував в американському списку терористів з 25 вересня 2015 року.

У доповіді ФБР містилися "повідомлення про кримінальні зв'язки Ібрагіма ель-Бакрауї та його брата Халіда і терористичні підозри щодо Халіда".
"Наступного дня питання обговорювалося в ході двосторонніх контактів між голландською та бельгійською поліцією. Обговорювалися підозри щодо радикальності обох братів", - сказав міністр.

Раніше Туреччина звинуватила спецслужби Бельгії в ігноруванні попереджень про Халіда ель-Бакрауї. Турецькі власті затримали його в червні 2015 року за підозрою в спробі приєднатися до ісламістів в Сирії і вислали в пункт виїзду - Амстердам.

Ця інформація була передана бельгійській поліції, оскільки Ель-Бакрауї був громадянином Бельгії.

Брати Ель-Бакрауї та їхній спільник Наджим Лаашрауї скоїли теракти в аеропорту Брюсселя і на станції метро "Мальбек", поруч з яким розташовані будівлі інституцій ЄС.

В результаті терактів загинули 32 людини, ще 340 отримали поранення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.