Україна посіла 4-те місце з невиконання системних рішень ЄСПЛ

Середа, 30 березня 2016, 17:47

Україна опинилася на четвертому місці серед 47 країн-членів Ради Європи за кількістю справ, за якими Європейський суду з прав людини (ЄСПЛ) виніс рішення, але виконання яких досі не визнане Комітетом міністрів Ради Європи (КМ РЄ)

Про це свідчить річний звіт КМ РЄ, з яким ознайомилася "Європейська правда".

Так, зокрема, відповідно до документа наприкінці 2015 року 1052 рішень ЄСПЛ перебували у стані виконання.

Варто зауважити, що йдеться не про рішення, що потребують грошового відшкодування, а про вердикти Страсбурзького суду, які вимагають внесення змін до нормативної бази країни-відповідача або ж вирішення системних проблем з дотриманням прав людини.

Лише три країни Ради Європи мають більшу кількість проблемних рішень – Італія (2 421), Туреччина (1 591) та Росія (1 549).

В України на контролі КМ РЄ протягом року з’явилося 57 нових справ, знято з контролю через остаточне виконання – 14 справ (минулого року знято з контролю лише 7). В Росії за рік з’явилося 120 нових системних рішень, знято з контролю – 44 (значно більше, ніж минулого року, коли з контролю були зняті лише 3 справи).

Згідно з документами РЄ, на контролі перебуває виконання рішень ЄСПЛ щодо України у таких сферах (перераховано найбільші групи):

–  419 щодо невиконання державними органами та України рішень національних судів (переважно йдеться про рішення, за якими держава має виплатити певну компенсацію);

–  268 щодо невиправданої тривалості кримінального переслідування;

–  39 щодо умов тримання під вартою, включно з ненаданням медичної допомоги;

–  37 щодо жорстокого поводження з боку міліції та відсутності ефективного розслідування;

–  33 щодо порушень під час попереднього ув’язнення.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.