П'ять країн ЄС виступили за створення чорного списку офшорів

П'ятниця, 15 квітня 2016, 09:00

Напередодні зустрічі міністрів фінансів 20 провідних індустріальних країн і країн (G20) п'ять держав Європи закликали створити чорний список офшорів.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

У спільному листі міністри фінансів Німеччини, Великої Британії, Іспанії, Італії і Франції (так звана європейська G5) виступили з вимогою введення санкцій проти країн, що відмовляються від співпраці в боротьбі з ухиленням від сплати податків.

Як зазначається в документі, публікація "панамських досьє" продемонструвала "вирішальне значення боротьби з ухиленням від сплати податків, агресивним податковим плануванням і відмиванням грошей". Крім того, учасники G5 мають намір прикласти всі зусилля для встановлення справжніх власників офшорних компаній.

В рамках пілотного проекту передбачається обмін такою інформацією в автоматичному режимі. Ініціатива G5, що базується на запропонованому міністром фінансів ФРН Вольфгангом Шойбле плані з десяти пунктів для нової кампанії з боротьби з офшорами, стала, по суті, першою серйозною міжнародною реакцією на публікацію "панамських досьє".

Як відомо, з однієї з найбільш засекречених компаній світу – панамської юридичної фірми Mossack Fonseca - просочилися 11 мільйонів документів.

Завдяки масштабному витоку конфіденційних документів стало відомо, як багаті та впливові особи використовують офшорні зони, щоб приховати свої статки.

Серед фігурантів у справі так званих панамських документі є прізвища і провідних європейських високопосадовців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: