У Фінляндії ЗМІ заявило про погрози від податківців через "панамський архів"

Субота, 30 квітня 2016, 12:50

Фінська телерадіокомпанія Yle заявила про погрози від податківців країни через небажання передавати так звані "панамські документи".

Про це йдеться в повідомленні ЗМІ.

Чиновники намагаються чинити тиск на Yle з метою отримання інформації. Податкова поліція погрожує журналістам, в тому числі обшуками.

"Ми в письмовій формі повинні податківцям відмовляти в наданні паперів. Нам навіть натякнули на можливість обшуку", – заявив  головний редактор каналу Svenska Yle Маріт аф Бьоркестен.

Yle має намір подати скаргу на дії податкової. Вимоги податкової поліції є винятковими, оскільки рапорт про виведення податків в офшорні зони через панамську компанію отримав розголос більш ніж у 80 країнах, проте лише у Фінляндії чиниться тиск на ЗМІ.

"Мова йде про більше, ніж тільки "панамське досьє". Мова йде про свободу слова та захист журналістських джерел. Це виняткова ситуація. У деяких країнах були спроби, все ж ніде не зайшли так далеко", – коментує ситуацію Маріт аф Бьоркестен.

Як відомо, з однієї з найбільш засекречених компаній світу – панамської юридичної фірми Mossack Fonseca - просочилися 11 мільйонів документів.

Завдяки масштабному витоку конфіденційних документів стало відомо, як багаті та впливові особи використовують офшорні зони, щоб приховати свої статки.

Серед фігурантів у справі так званих панамських документі є прізвища і провідних європейських високопосадовців.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.