Суд ЄС: Україна має сплатити компенсацію Януковичу, сума ще не визначена

П'ятниця, 8 квітня 2016, 11:06

Держава Україна, а також представники Віктора Януковича та його синів не досягли згоди щодо суми компенсації з боку офіційного Києва, через що наразі в Люксембурзі триває розгляд справи з цього приводу.

Про це в письмовому коментарі "Європейській правді" повідомив речник суду ЄС, розташованого в Люксембурзі, Балаш Легоцький.

"Можу підтвердити, що 15 березня були подані три позови від екс-президента Януковича та двох його синів, або спадкоємців (як відомо, Віктор Янукович-молодший загинув на Байкалі. - ЄП), які просять Суд визначити суму, котру має сплатити Україна", - заявив він.

Йдеться про наступні справи:

- Case T-346/14 DEP
- Case T-347/14 DEP
- Case T-348/14 DEP  

Легоцький підтвердив також, що раніше Суд ЄС виніс рішення, що Україна має компенсувати юридичні витрати Януковичів, пов’язані зі спробою Києва увійти в санкційний процес "Янукович проти Ради ЄС" в якості третьої сторони. Згодом Україна відкликала свою заявку про входження до процесу, але за цей період Янукович та його сини понесли певні юридичні витрати, які Київ, за проміжним рішенням суду, має компенсувати. 

"Однак в рішенні суду лише принципово зазначалося, хто кому має заплатити, але не були визначені точні суми. Передбачалося, що сторона, яка входила в процес (Україна. - ЄП), та заявники погодять суму, яку перша мала заплатити другим.

В разі, якщо узгодити суму не вдається, це питання може бути винесене на розгляд Суду ЄС... Очевидно, сторони не дійшли згоди (щодо суми компенсації з боку України)", - розповів представник Суду ЄС.

Він, водночас, відмовився підтверджувати чи коментувати інформацію, оприлюднену нещодавно екс-главою Мінюсту Оленою Лукаш, про можливу компенсацію на суму 57 317,50 фунтів стерлінгів кожному заявникові з родини Януковичів.

До винесення судом рішення по сумі компенсації з боку України, детальніша інформація з цього питання не буде публікуватися, наголосив він.

Як повідомляла "Європейська правда", раніше Мін'юст стверджував, що не має платити компенсацію екс-президенту, та заявляв, що "не існує рішень немайнового характеру проти України на користь вказаних осіб (членів родини Януковича)". 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.