Косовські серби незадоволені пропозицією ЄС щодо безвізового режиму

П'ятниця, 6 травня 2016, 09:02

Косовські серби висловили стурбованість щодо пропозиції ЄС надати безвізовий режим для громадян Косово, побоюючись, що сербську меншину змусять визнати незалежність спірної території.

Про це повідомляє AFP.

Косовські серби, які наслідували приклад Белграда і відмовилися визнати незалежність Косово від Сербії в 2008 році, як і раніше вважаються громадянами Сербії.

І хоча Сербія була у безвізовому списку для поїздок у ЄС з 2009 року, це не стосується косовських сербів, які мають спеціальні сербські паспорти і повинні отримувати візу для поїздок в межах ЄС.

Єврокомісія у середу запропонувала надати громадянам Косова, які, в основному є етнічними албанцями, право перебувати в Шенгенській зоні без візи. Рішення ще має бути схвалене Європарламентом і Радою ЄС.

Етнічні меншини сербів тепер побоюються, що вони будуть змушені визнати Косово як незалежну державу, якщо вони хочуть отримати документ або паспорт для поїздок в ЄС без віз.

У Белграді представник сербського уряду, який відповідає за питання Косово, заявили, що будуть "домагатися від ЄС лібералізації візового режиму і для сербів, які живуть у Косово, незалежно від їхніх документів".

"Лібералізація візового режиму повинна застосовуватися не до типу документа, а до всіх громадян тієї території, яка входить до угоди", - сказав він.

Але в Пріштіні повідомили, що тільки власники паспортів Косово зможуть отримати безвізовий режим.

"Кожен громадянин Косово повинен мати біометричний паспорт, щоб користуватися правом вільного пересування в ЄС", - сказав міністр юстиції Косово.

Єврокомісар з міграції, внутрішніх справ та громадянства Дімітріс Аврамопулос висловив подібну думку.

"Дозвольте мені чітко пояснити: визнаються тільки косовські паспорти", - сказав Аврамопулос.

Косово в односторонньому порядку проголосила незалежність у 2008 році. В даний час вона визнана більш ніж в 100 країнах, включаючи п'ять країн-членів ЄС, але не жє членом Організації Об'єднаних Націй.

Сербія відмовляється визнавати незалежність Косово і виступає проти її членства в міжнародних організаціях.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: