"Газпром" хоче компенсацій від ЄС за збереження українського транзиту

Четвер, 16 червня 2016, 14:33

Керівництво "Газпрому" виступило із заявою, що збереження транзиту газу в Європу через територію України можливе лише у випадку компенсації на суму не менше $25 млрд.

Як повідомляє КоммерсантЪ, таку заяву на Петербурзькому економічному форумі зробив глава "Газпрому" Олексій Міллер.

"Газпром" вважає, що при використанні українського маршруту порівняно з Nord Stream-2 втрати компанії за 25 років перевищать $45 млрд. Така цифра виникла з розрахунків робочого тиску в трубах Nord Stream-2 (120 атмосфер) і української ГТС (до 75 атмосфер). В результаті, впевнені в "Газпромі", питомі витрати газу на потреби транспортування в північному коридорі будуть приблизно в два з половиною рази нижчі, ніж по українському маршруту.

В результаті, за оцінкою компанії, північний маршрут в перерахунку на 25 років експлуатації коштуватиме їй на $45,4 млрд дешевше, ніж центральний маршрут з транзитом через Україну. У разі згоди підвищення НАК "Нафтогаз України" транспортний тариф, економія, впевнені в російському газовому монополісті, і зовсім складе $77,9 млрд.

Базуючись на цих розрахунках, Олексій Міллер заявив, що "якщо в деяких гравців є бажання зберегти транзит через Україну хоча б в обсязі 30 млрд кубометрів на рік, то потрібно зрозуміти, як компенсувати "Газпрому" додаткові витрати".

Цю суму Міллер оцінив у розмірі $25 млрд, додавши, що вона не враховує підвищення тарифів з боку "Нафтогазу".

Нагадаємо, проект Nord Stream 2 викликає дискусії серед країн-членів ЄС.

При цьому Німеччина, яка від початку підтримувала проект, нещодавно скоригувала свою позицію. Згідно із заявою віце-канцлера Зігмара Габріеля, умовою підтримки Німеччиною проекту Nord Stream-2 є гарантування продовження транзиту через територію України.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: