Японія протестує проти активності флоту КНР у Східно-Китайському морі

Четвер, 9 червня 2016, 13:12

Японія викликала посла Китайської Народної Республіки для пояснень після того, як китайський військовий корабель наблизився до спірного району, який Японія вважає своїми територіальними водами в Східно-Китайському морі.

Про це повідомляє Reuters.

Японія вважає, що китайський фрегат пройшов занадто близько, а саме на відстані 24 миль від спірних островів, відомих як Сенкаку в Японії і Дяоюйдао в Китаї. Китайський фрегат залишався у водах навколо островів Сенкаку/Дяоюйдао протягом години, перш ніж повернути у бік китайського узбережжя.

У звʼязку з цим інцидентом китайського посла було викликано вночі для того, "висловити серйозну стурбованість".

"Ми стурбовані тим, що ці дії підвищують напруженість", – заявив головний секретар кабінету міністрів Японії Йошіхіде Суга.  

"Профільні міністерства працюють зараз над тим, щоб владнати інцидент, і ми будемо тісно співпрацювати з США", - додав він.

Міністерство оборони Китаю заявило в свою чергу, що один з кораблів ВМФ проплив поблизу спірних островів, і наголосила на тому, що китайський свій флот мав на це повне право і працював виключно у китайських територіальних водах.

Водночас США, не схвалюючи територіальних претензій Токіо на спірні острови, що лежать в близько 135 милях на північний схід від Тайваню, заявили, що ці території потрапляють під угоду про безпеку з Токіо, який зобов'язує Вашингтон захищати Японію від нападу.

Ситуація для Токіо ускладнюється ще й тим, що поруч з районом спірних островів в той же час перебували й три російські військові кораблі, що теж викликає занепокоєння в Японії, яка підозрює, що це була узгоджена демонстрація сили з боку Пекіна і Москви.

Раніше винищувачі ВПС Китаю наблизилися на "небезпечну" відстань до літака-розвідника США у міжнародному повітряному просторі над Східно-Китайським морем.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: