Литва направила ноту Білорусі через падіння агрегату на Островецькій АЕС

П'ятниця, 29 липня 2016, 11:35

МЗС Литви вручило ноту тимчасово повіреному Білорусі у справах Литви Людмилі Татариновій у звʼязку з інцидентом, який стався при будівництві Білоруської АЕС у місті Островець.

Про це повідомляє Delfi.

"Білоруському дипломату була вручена нота з проханням якомога швидше провести ретельне розслідування цього інциденту і ознайомити з результатами розслідування Литву та інші сусідні держави, а також Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ)", – цитує видання повідомлення МЗС Литви.

На такі кроки влада Литви пішла через два дні після того, як міністерство енергетики Республіки Білорусь визнало, що в цьому місяці при переміщенні корпусу реактора при будівництві БАЕС була зафіксована "позаштатна ситуація".

Наразі офіційні представники Білорусі відмовляються від детальних  коментарів інформації, яка раніше з'явилися в ЗМІ, про те, що під час переміщення реактору при будівництві БАЕС сталося обвалення агрегату вагою більше 300 тонн з висоти кількох метрів.

"Литва пропонує Білорусі сформувати міжнародну команду експертів, яка проаналізувала б результати розслідування і представила свої рекомендації. Білорусь також закликають запросити незалежних міжнародних експертів для оцінки придатності будівельного майданчика для БАЕС, будівельних робіт та їх якості", – йдеться у повідомленні.

Також повідомляється про те, що литовські міністри закордонних справ, енергетики та з питань навколишнього середовища направили лист заступнику голови Єврокомісії (ЄК) Марошу Шефчовичу і комісару ЄК з питань енергетики Мігелю Аріасу Каньєте, в якому інформують про інцидент і просять ЄС активно посприяти у вирішенні питання ядерної безпеки.

Видання відзначає, що це не перше повідомлення про інциденти подібного плану. Так, Міненерго Білорусі раніше підтвердило ще один інцидент – у квітні були "пошкоджені підтримуючі конструкції".

Мінськ заявляє, що це був незначний дефект. Литва критикує Білорусь за те, що при будівництві БАЕС не дотримуються стандарти безпеки. Мінськ відкидає ці претензії як необґрунтовані. БАЕС в 50 км від Вільнюса будує російський концерн "Росатом". Перший реактор БАЕС планується ввести в експлуатацію в кінці 2018 року.

Нагадаємо, у травні, міністерство закордонних справ Литви викликало посла Білорусі і вручило йому ноту щодо можливого інциденту на розташованій в 50 км від Вільнюса Островецькій атомній електростанції (ОАЕС).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: