Порошенко переконаний, що до безвізового режиму з ЄС лишились лічені тижні

П'ятниця, 19 серпня 2016, 14:15

Президент України Петро Порошенко висловив впевненість у тому, що Європейський Союз у найближчі тижні надасть безвізовий режим для громадян України.

Про це він заявив, відкриваючи нову станцію метро "Перемога" в Харкові в п'ятницю, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Я переконаний, що найближчим часом Європейський Союз прийме рішення – вже лічені тижні залишилися до того, як відкриють "безвізові двері" в об'єднану Європу для українців", - сказав Порошенко.

Раніше, повідомлялося, що президент Європейської Ради Дональд Туск позитивно оцінив підготовку України до візової лібералізації з ЄС.

Однак схвалення безвізу з боку ЄС потребує часу з огляду на процедуру. Зокрема, питання скасування віз мають розглянути на засіданні парламентського комітету, після цього - схвалити на пленарному засіданні Європарламенту, і, на завершення, має відбутися його схвалення Радою ЄС (країнами-членами).

Система електронного декларування, яка розпочала роботу 15 серпня у неповному режимі, є однією з ключових вимог на шляху до безвізового режиму.

У Євросоюзі заявили, що система електронних декларацій має отримати сертифікацію, адже це головна умова, за якої вона допоможе у боротьбі з корупцією. В ЄС також наголосили, що запуск в Україні системи електронного декларування в тестовому режимі має обмаль сенсу і, фактично, може стати контрпродуктивним.

Національне агентство із запобігання корупції обіцяє повноцінний старт електронного декларування доходів чиновників з 1 вересня.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.