Декларацію від імені Рябошапки створили з ключем дочки ДССЗЗІ - депутат

П'ятниця, 19 серпня 2016, 21:30

За даними технічних співробітників НАЗК, електронний цифровий підпис, яким підписана фальшива декларація від імені члена НАЗК Руслана Рябошапки, є "тестовим" і був сертифікований державним підприємством "Українські спеціальні системи".

Про це в коментарі "Європейській правді" повідомив народний депутат Олексій Рябчин, що перебував в приміщенні НАЗК.

Рябчин зазначив, що перебував у приміщенні разом з представницею Програми розвитку ООН, донора проекту е-декларацій.

"Технічні представники (агентства) пояснили мені, що за технічними даними ключ був створений державним підприємством УСС. Цю інформацію видно, якщо зайти до системи із комп’ютера, підключеного до "закритого контуру", під паролем адміністратора", - розповів  депутат.

Він, водночас, не навів докази своїх слів (приміром, скріншот системи), пояснивши, що знає цю інформацію зі слів технічних представників НАЗК: "Я свідомо не хотів дивитися на інформацію, що видно під паролем адміністратора, щоби не було звинувачень, що я порушую правила доступу до персональних даних, абощо. Але мені як депутату на мій запит повідомили дані про сертифікат та про час заповнення декларації".

Рябчин наголосив, що в НАЗК спростували дані про злам системи.

"Навіть без глибоких знань ясно, що ми не можемо казати про хакерський злам. Не було зламу та змінення декларації, що вже подана Рябошапкою. Йдеться про використання ключів, що доступні лише в режимі тестової експлуатації.

І для мене не зрозуміло, навіщо взагалі було запускати систему, поки триває режим тестової експлуатації, навіщо НАЗК ухвалило це рішення", - заявив депутат.

"Якщо у когось було бажання дискредитувати систему, то її треба було дискредитувати саме таким методом", - вважає він.

"Українські спеціальні системи" є дочірнім підприємством Держспецзв'язку (ДССЗЗІ) - служби, на адресу якої лунали звинувачення у гальмуванні атестації е-декларацій. Сервери системи на вимогу ДССЗЗІ розміщено на технічному майданчику "Українських спеціальних систем".

Як повідомлялося, в державному реєстрі електронних декларацій зареєстровано фальшиву декларацію від імені члена НАЗК Руслана Рябошапки, в якій повідомляється про отримання ним 20 млн грн від фіктивної  комерційної компанії. Народні депутати Антон Геращенко та Іван Вінник заявили про злам системи. Водночас вони продемонстрували скріншоти, до яких мали доступ лише ті, хто заводив фальшиві дані до системи.

Розробники системи згодом заявили, що зламу системи е-декларацій не було, натомість було використано тестовий ключ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.