Україна гальмує відкриття пішохідного пункту пропуску зі Словаччиною

Вівторок, 23 серпня 2016, 20:03

Термінал для пропуску пішоходів і велосипедистів у міжнародному пункті пропуску "Ужгород - Вишнє Немецьке" не може запрацювати через зволікання Києва.

Про це повідомляє портал Port Europa з посиланням на міністерство фінансів Словаччини.

Словаччина за власний кошт побудувала сучасну інфраструктуру для пропуску пішоходів і велосипедистів у 2014-2015 роках.

"Нинішня інфраструктура митного кордонного пункту пропуску  Vyšné Nemecké – Užhorod  на словацькому боці побудувана так, аби цей перехід виконував умови пропуску пішоходів та велосипедистів", - повідомили у прес-службі міністерства фінансів Словаччини.

З українського боку реконструкція не проводилася, однак, зазначається, що вона і не потрібна.

Портал зазначає, що на сьогодні немає жодних технічних причин, які перешкоджали б відновленні пропуску пішоходів в Ужгороді.

"Міністерство фінансів Ссловаччини листом датованим на 3 лютого 2016 попросило Міністерство закордонних справ і європейських питань Словаччини відправити дипломатичну ноту українській стороні з висловленням згоди на початок білатеральних переговорів для зміни Угоди між урядом Словацької Республіки та урядом України про кордонні переходи на спільних державних кордонах (щоб офіційно змінити характер ПП Ужгород — Вишнє Немецьке з дорожнього на дорожньо-пішохідний — ред.). Міністерство фінансів досі не отримало відповідь української сторони на вищевказану дипломатичну ноту", — повідомили у прес-службі Міністерства фінансів.

Портал з посиланням на словацьких дипломатів пише, що "зволікання української сторони є черговим ляпсусом Києва у відносинах з Братиславою і не сприяє витворенні проукраїнських настроїв у Словаччині".

Пропуск пішоходів в Ужгороді був можливий до 2007 року і користувався великою популярністю, однак у 2007 року його закрили на реконструкцію і поки не відновили.

Нагадаємо, через відсутність необхідного рішення Державної прикордонної служби України пілотний проект пішохідного митного пункт пропуску "Угринів-Долгобичув" на кордоні між Україною та Польщею опинився під загрозою у червні цього року і наприкінці минулого року.

Після розголосу в ЗМІ необхідний дозвіл було надано.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.