ЄС пропонує збільшити квоти на експорт українського зерна, металу та інших товарів

П'ятниця, 30 вересня 2016, 13:35

ЄС пропонує збільшити квоти на експорт низки сільськогосподарських і промислових товарів з України, зокрема зерна, помідорів, меду, добрив, електрообладнання та металопродукції.

Про це йдеться у пропозиції Єврокомісії до Європарламенту та Ради ЄС.

Що стосується сільськогосподарських товарів, то запропоновано експортувати в ЄС на кращих умовах ячмінь (350 тис. тонн на рік), пшеницю (100 тис. тонн на рік), кукурудзу (650 тис. тонн на рік), овес (4 тис. тонн на рік) та інші зернові.

Пропозиція також передбачає збільшення на 50% безмитного експорту в ЄС помідорів, підданих обробці (5 тис. тонн на рік).

Крім того, розширюються квоти на експорт українського натурального меду (3 тис. тонн на рік), а також товарів промислової галузі, зокрема добрив, взуття, електрообладнання та металопродукції.

"З огляду на складну економічну ситуацію в Україні важливо, щоб рішення набрало чинності через день після його публікації в Офіційному журналі ЄС", - йдеться у пропозиції.

"Ми сподіваємося, що це дасть позитивний імпульс українській економіці. Наш прогрес відчутний, але багато що ще належить зробити для розкриття всього потенціалу нашої зони вільної торгівлі", - сказала у Києві єврокомісар з торгівлі Сесілія Мальмстрьом.

У разі прийняття пропозиції рішення про додаткові торговельні преференції діятиме протягом трьох років.

Нагадаємо, 29 вересня єврокомісар з торгівлі Сесілія Мальмстрьом повідомила, що у Єврокомісія оголосила про додаткові торговельні преференції для України.

Про готовність ЄС до надання Україні додаткових автономних торговельних преференцій, які стосуватимуться обмеженого списку товарів в інтерв'ю ЄвроПравді у травні говорив посол України при ЄС Микола Точицький.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.