Уряд Шотландії готує закон під новий референдум про незалежність

Середа, 7 вересня 2016, 11:03

Шотландський уряд розпочне підготовку законодавства, необхідного для нового референдуму про незалежність від Великої Британії в разі необхідності.

Про це заявила перший міністр Нікола Стерджен, представляючи у парламенті програму свого уряду щодо діяльності для подолання негативних для Шотландії наслідків референдуму про Brexit, повідомляє EUobserver.

Так, програма уряду Шотландії передбачає, що Стерджен в першу чергу спробує впоратися з наслідками референдуму по ЄС шляхом переговорів, але водночас передбачає як варіант референдум про незалежність Шотландії.

Уряд Стерджен планує опублікувати законопроект про референдум для консультацій з громадськістю, "щоб він був готовий до впровадження" у тому випадку, якщо шотландський уряд вирішить, що референдум – це єдиний спосіб захистити інтереси Шотландії.

Стерджен наголошує на тому, що її уряд зробить все, аби переговорна позиція Великої Британії щодо виходу з ЄС максимально враховувала інтереси Шотландії, що, як відомо, на референдумі 23 червня проголосувала проти виходу Сполученого Королівства зі складу ЄС.

"Проте, якщо виявиться, що наші (Шотландії) інтереси в тому, щоб заново розглянути питання про незалежність, то ця опція буде доступна шотландському парламенту", – відзначила перший міністр Шотландії.

Раніше повідомлялося, що у Шотландії стартували "дебати про незалежність".

Як відомо, на історичному референдумі у Великій Британії щодо членства країни в ЄС 23 червня 62% виборців Шотландії проголосували за те, щоб Британія залишилась в ЄС.

Після цього перший міністр Шотландії Нікола Стерджен 25 червня заявила, що шукатиме "термінових дискусій" з Брюсселем з метою "захистити місце Шотландії у ЄС".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: