Вибори у Литві: до парламенту проходять шість партій

Понеділок, 10 жовтня 2016, 09:52

У неділю в Литві відбувся перший тур парламентських виборів, за результатами якого до Сейму проходять шість політичних сил.

Про це повідомляє портал Delfi.

За даними з 1955 дільниць (загальна їх кількість становить 1996), на виборах в Сейм лідирує Литовський союз селян і зелених (ЛССЗ) - 21,64%, далі йдуть Союз вітчизни - Християнські демократи Литви, які набрали 21,55% голосів, соціал-демократи (партія прем’єра Альгірдаса Буткявічюса) – 14,44%, Рух лібералів – 9,01%, Виборча акція поляків Литви і Союз християнських сімей – 5,49%, "Порядок і справедливість" (партія екс-президента Роландаса Паксаса) – 5,35%.

За антикорупційну коаліцію проголосувало трохи більше 6% виборців, однак цього недостатньо для подолання 7%-го бар’єру для коаліцій (для політичних партій бар’єр становить 5%).

Партія праці, яка на виборах 2012 року отримала перше місце, цього разу не подолала прохідний бар’єр.

У неділю в Литві відбувся перший тур парламентських виборів, на них балотувалися 1400 політиків. Дванадцять партій прийняли самостійну участь у виборах, а чотири сформували дві коаліції.

ЛССЗ, що називає себе центристською силою, стверджує, що відкритий для переговорів про створення коаліції як з правими, так і з лівими, однак підкреслює, що угоди можливі тільки після другого туру виборів, який відбудеться 23 жовтня. За неостаточним даними, ЛССЗ забезпечив собі 20 мандатів, партія консерваторів " Союз вітчизни - Християнські демократи Литви отримає на один мандат менше. Соціал-демократи можуть розраховувати на 13 мандатів.

До Сейму входить 141 депутат, які обираються на чотири роки за змішаною системою: 71 депутат - в одномандатних округах за мажоритарною системою, 70 - за партійними списками. У другому турі 23 жовтня відбудуться вибори в одномандатних округах за мажоритарною системою.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: