Екс-главу Каталонії судитимуть за проведення опитування про незалежність

Четвер, 13 жовтня 2016, 16:27

Колишній глава женералітату (уряду) Каталонії Артур Мас і двоє членів його уряду постануть перед Верховним судом Каталонії за організацію опитування про незалежність регіону у листопаді 2014 року.

Про це повідомляє газета El Pais.

Крім Маса на лаві підсудних опиняться колишній заступник голови уряду Жоана Ортега і колишній радник (міністр) освіти женералітету Ірене Рігау. Їх, як і Маса, підозрюють у непідкоренні Конституційному суду Іспанії, що визнав незаконним проведення опитування про незалежність Каталонії 9 листопада 2014 року.

Разом з тим обвинувачення не вимагає тюремних строків для Маса і його соратників. Прокуратура хоче позбавлення Маса права займати державні посади протягом 10 років. Таке ж покарання строком на 9 років вимагається для Ортеги і Рігау.

Нагадаємо, опитування населення Каталонії відбулося 9 листопада. У голосуванні взяли участь близько 2 млн каталонців. Більше 80% жителів регіону ствердно відповіли на питання "Чи хочете ви, щоб Каталонія стала державою?", а також, у разі ствердної відповіді на перше питання: "Чи хочете ви, щоб ця держава була незалежною?".

Варто зазначити, що замість опитування спочатку планувалося провести референдум, однак він був заблокований Конституційним судом Іспанії. Саме тому опитування не має жодних юридичних наслідків.

Нагадаємо, що 21 листопада того ж року генпрокурор Іспанії висунув звинувачення проти Артура Маса за організацію альтернативного опитування про незалежність 9 листопада.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: