Жодна з країн ЄС не пропонувала санкції проти РФ через Сирію - Могеріні

Понеділок, 17 жовтня 2016, 10:33

Жодна з країн Євросоюзу не висувала пропозиції про введення санкцій проти РФ через підтримку сирійського режиму Башара Асада.

Про це заявила верховний представник ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Федеріка Могеріні напередодні зустрічі глав МЗС країн ЄС у Люксембурзі.

"Цієї пропозиції не надходило від жодної країни-члена. Я бачила багато повідомлень у ЗМІ, але на жодній із наших зустрічей будь-яка з країн ЄС це питання не піднімала. У нас є санкції проти сирійського режиму, і ведуться подальші дискусії щодо них", - сказала Могеріні.

"Особисто я хочу акцентувати увагу на тому, що ЄС має великий набір інструментів окрім санкцій. У нас є багато важелів, які ми можемо використати для тиску, а також засоби для хороших пропозицій. На мою думку, саме їхнє поєднання буде мудрим і корисним", - додала вона.

За словами Могеріні, на зустрічі з міністрами головним питаннями будуть гуманітарна ситуація в Сирії, особливо в Алеппо, та політичне майбутнє країни.

"Я запропоную міністрам певні ідеї, як і чому ЄС може надати додаткову підтримку зусиллям щодо майбутнього Сирії. Ми говоритимемо разом із спецпосланцем ООН Стафаном де Містурою, якого я запросила приєднатися до нашої зустрічі. Ми сфокусуємося на гуманітарних питаннях, особливо для Алеппо, де ситуація вкрай драматична", - сказала вона.

"Також ми обговоримо політичне майбутнє Сирії. Євросоюз не є військовим гравцем  у Сирії, але ми підтримуємо всі ініціативи, які зможуть допомогти зберегти режим припинення вогню і стабілізувати ситуацію в країні. Ми також переконані, що робота над політичним майбутнім Сирії надалі допоможе у боротьбі проти "Ісламської держави", - зазначила Могеріні.

Раніше видання The Wall Street Journal повідомило, що країни ЄС цього тижня обговорять можливість введення нових санкцій проти Росії у зв'язку з посиленням бомбардувань в Алеппо.

У свою чергу агентство Reuters повідомило, що Британія і Франція очолюють зусилля ЄС щодо введення додаткових санкцій проти сирійців, наближених до президента Башара Аль-Асада, та росіян у відповідь на руйнівні бомбардування Алеппо.

За інформацією EUobserver, міністри закордонних справ країн ЄС у понеділок закличуть розширити список громадян Сирії, які потрапляють під європейські санкції, через причетність за атаки на Алеппо.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.