Рада Європи проти змін до закону про держслужбу, які посилюють президента

Середа, 5 жовтня 2016, 16:38

Секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт вважає, що коаліційний проект змін до закону про держслужбу, що має бути розглянутий Радою 6 жовтня, суперечить рекомендаціям Венеційської комісії та невиправдано посилює президента, порушуючи баланс між гілками влади.

Про це Маркерт заявив у відповіді на запит "Європейської правди".

За його словами, в Раді Європи знають про проблеми законопроекту #4370-1 (автори – Артур Герасімов, БПП; Андрій Река, НФ), в тому числі – пов’язані з тим, що цей проект невиправдано посилює повноваження президента.

"До Венеціанської комісії не надходило запиту про її думку щодо цього проекту, але у спеціального радника РЄ з питань децентралізації (Даніела Попеску) є низка зауважень.

Одне із занепокоєнь пов’язане з тим, що президент формує комісію, відповідальну за проведення конкурсів на вакантні посади голів місцевих державних адміністрацій, а також за дисциплінарні провадження щодо них.

Це видається несумісним зі статтею 118 Конституції України, за якою призначення та звільнення здійснюється президентом за поданням Кабінету міністрів", - йдеться в коментарі.

За його словами, відповідальним за відбір кандидатів має бути Кабмін, а не президент.

"Венеціанська комісія завжди підтримувала, в тому числі у своєму висновку щодо конституційних змін в частині децентралізації, той підхід, що саме уряд повинен мати право на ці пропозиції.

Таким чином, рішення, запропоноване в цьому проекті (4370-1), суперечить позиції Венеціанської комісії", - наголосив секретар ВК.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.