Україна стала асоційованим членом Європейської організації ядерних досліджень

Середа, 5 жовтня 2016, 17:46

Україна стала асоційованим членом Європейської організації ядерних досліджень, що дає унікальну можливість для українських учених отримувати досвід участі у передових дослідженнях.

Про це повідомляє сайт Міносвіти.

Керівник постійного представництва України при відділенні ООН та інших міжнародних організаціях у Женеві Юрій Клименко передав лист про нотифікацію Угоди між Україною та Європейською організацією ядерних досліджень Генеральному директору CERN Фабіолі Джаноті.

Статус асоційованого члена CERN дає можливість для українських учених отримувати досвід участі у передових дослідженнях, працювати в CERN у якості співробітників та брати участь у програмах розвитку кар'єри.

Також це розширить доступ до проектів та освітніх програмам CERN, сприятиме підвищенню ефективності наукових розробок і підготовки наукових працівників вищої кваліфікації.

Уже з 1 жовтня науково-дослідні установи та підприємства України можуть брати участь у тендерах CERN та отримувати замовлення на виготовлення високотехнологічного обладнання.

Україні було запропоновано унікальну форму співпраці - вона стала одним із асоційованих членів CERN, а тому платитиме значно менші внески ніж 22 держави-члени організації. При цьому Україна може брати участь в усіх формах наукового співробітництва, які можливі для членів CERN.

Угоду було підписано ще у 2013 році, а ратифіковано Верховною Радою в 2014 році. Однак нотифікувати Угоду було неможливо, оскільки в України не було коштів, потрібних на сплату відповідного внеску.

До бюджету на 2016 рік було закладено витрати на сплату внеску, що дало змогу нотифікувати Угоду з 1 жовтня 2016 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: