Польська опозиція звернулася до прокуратури з приводу подій в Сеймі

Субота, 17 грудня 2016, 14:45

Польська опозиція звернулася до прокуратури щодо оцінки дій маршалка Сейму Марека Кухцінського під час засідання у п’ятницю ввечері і законності голосування за бюджет.

Як повідомляє Onet.pl, лідер партії Nowoczesna Ришард Петру  зробив звернення до окружної прокуратури Варшави, в якому повідомив про можливе вчинення злочину спікером Сейму.

Петру попросив прокуратуру внести до Сейму клопотання про зняття недоторканності з Кухцінського.

Спікеру, зокрема, закидають невиконання посадових обов’язків, зокрема, неналежне інформування всіх депутатів про засідання Сейму, недотримання кворуму, обмеження роботи депутатів.

Як повідомляє RMF24, глава найбільшої опозиційної партії "Громадянська платформа" і екс-глава МЗС Гжегож Схетина також оголосив про наміри звернутися до прокуратури з приводу голосування за держбюджет.

Депутати опозиції стверджують, що під час вчорашнього голосування за бюджет парламентарі від правлячої "Права і справедливості" дописували свої імена у список присутніх вже після завершення засідання.

"Всі, хто порушив закон, мусять знати, що відповідатимуть за це" - заявив він, наголосивши, що бюджет був прийнятий у незаконний спосіб.

За словами Схетини, депутати "Громадянської платформи" надалі лишаються у Сеймі і наполягають на скликанні засідання 20 грудня.

Нагадаємо, напередодні опозиція на знак протесту проти обмеження роботи журналістів у Сеймі заблокувала парламентську трибуну. Тим самим Сейм не зміг продовжувати подальшу роботу, хоча на засіданні очікувалося ухвалення бюджету на 2017 рік.

Пізніше спікер Сейму переніс засідання до іншого приміщення, де депутати ухвалили кілька законів, в тому числі і бюджет. Голосування відбувалося шляхом підняття рук. Опозиція наполягає на незаконності цього голосування, оскільки для його початку не було кворуму і вимагає скликати засідання на 20 грудня.

В ніч на суботу під будівлею Сейму зібралися понад дві тисячі протестувальників, які заблокували виходи з парламенту. Однак поліція їх відтіснила, і депутати правлячої партії змогли залишити Сейм.

Глава МВС Польщі Маріуш Блащак назвав події у Сеймі спробою незаконного захоплення влади.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.