Слідчі ФРН викрили глобальну злочинну кібермережу: затримано кількох українців

П'ятниця, 2 грудня 2016, 07:54

Німецькі слідчі викрили організацію кіберзлочинців, що стоїть за великим глобальним ботнетом Avalanche, який упродовж багатьох років використовувався для виманювання конфіденційних даних та спам-атак по всьому світу.

Про це в четвер, 1 грудня, заявили представники правоохоронних органів Німеччини, передає Deutsche Welle.

"З 20 години учорашнього вечора інфраструктура мережі Avalanche більше не існує", - сказав Штефан Маєр, представник поліції міста Люнебурга. Міністр внутрішніх справ Німеччини Томас де Мезьєр назвав операцію "унікальною"  та "викликом міжнародній злочинності в кібер-просторі".

До операції були залучені правоохоронці Німеччини, США та ще 39 країн. У результаті її проведення вдалося ідентифікувати 16 підозрюваних.

Після більш ніж чотирьох років розслідування правоохоронцям в результаті скоординованих дій у десяти країнах в середу, 30 листопада, вдалося затримати лідерів організації та відключити 39 серверів, які підтримували роботу сотень тисяч сайтів зловмисників. Тільки в Німеччині кількість комп'ютерів, які потрапили під контроль ботнету, за оцінками, сягала 50 тисяч.

Суд німецького міста Ферден видав ордери на арешт семи із 16 підозрюваних, які походять з 10 країн. Правоохоронці затримали п'ятьох осіб - трьох з них в Україні, повідомив 1 грудня генеральний прокурор України Юрій Луценко. За його словами, при затриманні організатора мережі в Полтаві той чинив збройний опір, маючи на руках автомат Калашникова та бойовий пістолет.  Ще одного підозрюваного затримали в Азербайджані, а п'ятого - теж громадянина України - поблизу Берліна.

Попередні оцінки завданих кіберзлочинцями збитків у Німеччині сягають шести мільйонів євро, але реальна цифра може бути значно вищою. Загалом у світі збитки оцінюють у кілька сотень мільйонів євро - серед потерпілих від діяльності мережі жителі близько 180 країн. Ботнет Avalanche функціонував щонайменше з 2009 року.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: