Сирію розділять на зони впливу: ЗМІ повідомили деталі угоди РФ, Туреччини і Ірану

Середа, 28 грудня 2016, 17:49

Сирія буде розділена на неофіційні зони регіонального впливу, а Башар аль-Асад залишатиметься президентом, принаймні кілька років.

Такі попередні домовленості узгодили Росія, Туреччина та Іран, повідомляє Reuters із посиланням на дипломатичні джерела.

Така угода, яка дозволила б регіональну автономію в рамках федеральної структури контрольованій Асадом групі алавітів, знаходиться в стадії розробки, зміни повинні бути внесені повстанцями, країнами Перської затоки і США, заявили джерела, знайомі з думкою російської сторони.

"Відбувається рух у бік компромісу. Остаточна угода буде важкою, але позиції зрушилися", – сказав Андрій Кортунов, генеральний директор Російської ради з міжнародних справ, аналітичного центру, близького до МЗС Росії.

Сили Асада будуть скорочені згідно з угодою між цими трьома країнами, кажуть кілька джерел.

Росія і Туреччина можуть дозволити йому залишитися до наступних президентських виборів, коли він залишить посаду на користь менш поляризованого кандидата від алавітів.

Іран ще належить переконати в тому, що Асад має залишитися, кажуть джерела. Але в будь-якому випадку, в кінцевому рахунку Асад піде з гарантіями для нього і його сім'ї.

Якщо Росія доб'ється свого, нові мирні переговори між сирійським урядом і опозицією почнуться в середині січня в Астані, столиці Казахстану, близького союзника Росії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.