Анкара може переглянути статус бази, яку використовує НАТО

Субота, 7 січня 2017, 13:45

Міністр оборони Туреччини Фікрі Ішик заявив про можливий перегляд статусу військової бази Інджирлик у разі, якщо присутність іноземних підрозділів там становитиме загрозу для країни чи не відповідатиме її інтересам.

Про це повідомляє сайт Turkish Minute.

"Інджирлик не є базою НАТО. Вони залишаються там з дозволу Туреччини. Якщо це становитиме загрозу для турецьких інтересів, статус буде переглянуто", - наголосив Фікрі Ішик на одному з турецьких телеканалів.

Міністр також додав, що Туреччина продовжує діалог з цього питання з партнерами і зазначив що очікує "щирості" від США та інших кран. "Ми продовжуватимемо переговори до останнього, але фінальне рішення буде за Туреччиною", - наголосив міністр.

Днями речник Пентагону Петер Кук заявив, що Інджирлик є цінною для США базою через її стратегічне розташування. Він висловив вдячність Туреччині за доступ до бази.

Питання Інджирлику в Туреччині обговорюють з кількох причин.

Є думки, що надання Анкарою доступу до неї для очолюваної США коаліції проти ІДІЛ активізує терористичні атаки ісламістів всередині країни. Водночас в Туреччині лунають численні заяви про недостатню підтримку США та союзників в операції самої Туреччини, яку вона проводить проти ІДІЛ у північній Сирії. Анкару дратує також підтримка з боку Вашингтона курдських збройних формувань, які протистоять ісламістам у Сирії.

Низка заяв турецьких високих посадовців свідчить, що Туреччина може форсувати питання Інджирлику після вступу на президентську посаду Дональда Трампа.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: