Розвідка Німеччини стежила за журналістами провідних інформагентств - ЗМІ

Субота, 25 лютого 2017, 10:02

Агентство зовнішньої розвідки Німеччини (BND) стежило за великої кількістю іноземних журналістів за кордоном протягом декількох років.

Про це повідомляє німецьке видання Spiegel.

За даними видання, німецька спецслужба шпигувала у тому числі за співробітниками корпорації ВВС, агентства Reuters і американської газети New York Times.

"BND вела спостереження, принаймні, за 50 телефонними номерами, факсами, адресами електронної пошти, що належать журналістам або редакціям по всьому світу в період після 1999 року", - йдеться у статті.

Серед них було більше десятка каналів зв’язку, що належать до ВВС. Документи свідчать про те, що німецькі спецслужби прослуховували телефони кореспондентів ВВС в Афганістані, а також номери телефонів і факсів в штаб-квартирі корпорації в Лондоні.

У списку BND також був номер телефону, що належить New York Times в Афганістані, а також кілька мобільних та супутникових номерів, що належать агентству Reuters в Афганістані, Пакистані і Нігерії.

Німецькі шпигуни також вели спостереження на незалежною зімбабвійською газетою Daily News, перш ніж диктатор Роберт Мугабе заборонив її в 2003 році. Інші номери в списку належали інформаційним агентствам з Кувейту, Лівану та Індії на додаток до асоціацій журналістів в Непалі та Індонезії.

Корпорація BBC на своєму сайті повідомила, що вже звернулася до Федеральної розвідки Німеччини за роз'ясненнями, але відповіді поки що не отримала.

"Місія BBC - надавати людям по всьому світу точну інформацію та новини, і нашим журналістам потрібна можливість діяти вільно і без ризику, забезпечувати повний захист своїх джерел. Ми закликаємо всі уряди поважати роботу вільної преси", - йдеться в заяві BBC.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.