На проекти з розвитку правоохоронних органів в Україні планують 2 млн євро - КМЄС

Понеділок, 6 лютого 2017, 15:09

Голова Консультативної місії ЄС Кястутіс Ланчінскас заявив, що у 2016 році було витрачено понад мільйон євро на проекти, спрямовані на реформу правоохоронних органів в Україні, а цього року планують подвоїти суму.

Про це Ланчінскас заявив в інтерв'ю "Європейській правді".

Зазначимо, що КМЄС працює в Києві незалежно від представництва ЄС, займаючись лише одним напрямком – реформа українських правоохоронних органів. До цього списку входять не тільки поліція, але й прокурорська система, НАБУ, НАЗК, прикордонники, СБУ.

"За рік ми підготували понад 300 тренерів у різних регіонах – це переважно поліцейські, співробітники сервісних центрів МВС, – а в новому році ми будемо повертатися до цих регіонів і оцінювати роботу тренерів, щоб допомогти їм.

Звісно, на нашу діяльність вплинула бурхлива політична ситуація минулого року: змінилися уряд, генпрокурор, глава поліції. Але я все одно вважаю, що ми досягли великого прогресу", - заявив він.

За словами Ланчінскаса, цього року закінчується мандат місії, і зараз у Брюсселі розглядається питання продовження мандата.

"Я думаю, що буде позитивне рішення, а отже, ми працюватимемо ще не один рік", - сказав він.

У разі позитивного рішення, КМЄС почне з впровадження трьох великих проектів.

"Спільно з данським агентством DANIDA ми вже починаємо великий антикорупційний проект. Крім того, я сподіваюся, що в найближчому майбутньому спільно зі шведською національною поліцією почнемо другий проект, з оновлення поліцейських дільниць", - сказав глава КМЄС.

За його словами, йдеться про створення 20 зразкових поліцейських дільниць у чотирьох регіонах.

"Наші експерти поміняють там усе – змінять структуру, проведуть тренінг для поліцейських, буде зовсім інше ставлення до людей, нове обладнання, приймальня для населення тощо", - заявив він.

Крім того, за словами глави місії, зараз іде фінальна стадія затвердження великого трирічного проекту у сфері верховенства права, в якому місія буде відповідальна за імплементацію компонента, пов'язаного з розвитком правоохоронних органів.

Детальніше про роботу місії в Україні, що вдалося виконати, а що - ні, читайте в інтерв'ю на "Європейській правді": "Глава місії ЄС: У вас немає часу чекати створення антикорупційного суду".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.