Турецько-нідерландський конфлікт: поліція розігнала мітинг, міністра не пустили до консульства

Неділя, 12 березня 2017, 08:36

В ніч на неділю в Роттердамі (Нідерланди) різко загострилися протиріччя між Нідерландами та Туреччиною, які виникли напередодні, при цьому голландська влада вдалася до порушення Віденської конвенції про консульські зносини, не пустивши турецького міністра на територію консульства.

Розвиток подій минулої  ночі відслідковував, зокрема, голландський суспільний мовник NOS.

Як повідомляла "Європейська правда", в суботу Нідерланди заборонили чартерний рейс глави МЗС Туреччини, який мав намір провести агітацію для турків, що живуть у Роттердамі, напередодні конституційного референдума. Президент Туреччини Ердоган через це  назвав Нідерландців "фашистами", а в Гаазі обурилися "зухвалістю" турків.

Тим часом в Роттердам направилася інша представниця уряду Туреччини, міністр у справах сім'ї і соцполітики Фатма Бетуль Саян Кая.

Турецька делегація дісталася Роттердама ввечері, але не змогла потрапити до диппредставництва, оскільки поліція перекрила підходи до нього. Журналіст Роберт Бас опублікував відео суперечки міністра з поліцією. Як відомо, Віденська конвенція забороняє державам блокувати прохід громадян до консульства власної держави.

Варто зазначити, міністр Кая в кожному разі не могла виступити на мітингу під посольством, куди вона початково прямувала, оскільки перед тим поліція із собаками розігнала мітингувальників.

Згодом поліція поширила офіційну заяву із закликом до міністра залишити територію Нідерландів і після опівночі турецький урядовий кортеж у супроводі поліції поїхав до Німеччини. За його переміщенням слідкували поліцейські гелікоптери.

Додамо, раніше агітаційні заходи турецьких міністрів були скасовані також у кількох німецьких містах.

Це обурило офіційну Анкару, створивши новий виток напруженості між Німеччиною і Туреччиною.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: