Прем’єр Польщі написала листа лідерам ЄС, аби вони не підтримали Туска

Середа, 8 березня 2017, 17:32

Прем’єр Польщі Беата Шидло звернулася до лідерів ЄС з листом, в якому просить не підтримувати нинішнього главу Європейської Ради, польського політика Дональда Туска у переобранні на новий термін.

Про це повідомляє RMF FM.

Беата Шидло написала главам держав і урядів ЄС листа, в якому пояснює останні дії польської дипломатії, пов'язані із висуванням на голову Європейської Ради Яцека Саріуш-Вольського і відсутність підтримки для Дональда Туска.

За інформацією видання, лист поділений на три частини: у першій Беата Шидло аргументує, чому Дональд Туск не може бути кандидатом від польського уряду, в другій дає позитивну оцінку Яцеку Саріуш-Вольському, а в третій - оцінює нинішню ситуацію в Європейському Союзі, та пише про глибоку кризу ЄС.

"Відсутність підтримки для Туска з боку свого уряду Шидло пояснює тим, що він перевищив повноваження та використав авторитет глави Європейської Ради в гострих внутрішніх суперечках ... підтримував антидемократичні дії нинішньої польської опозиції", – йдеться у повідомленні.

Про Саріуш-Вольського Беата Шидло пише, що це кандидат, який впорається з вимогою збереження неупередженості та зможе привнести до Європейської Ради нову якість політики.

"Представляє його як компетентного політика, з більш ніж 40-річним досвідом у питаннях європейської інтеграції. За словами Шидло, Саріуш-Вольський в змозі модернізувати і реформувати ЄС", - продовжує видання.

У третій частині польський прем’єр наголошує на тому, що "європейський проект переживає безпрецедентну кризу і його відновлення вимагає свіжого погляду на багато питань Європейського Союзу". 

Нагадаємо, 4 березня уряд Польщі офіційно висунув кандидатуру польського євродепутата Яцека Саріуш-Вольського на пост голови Європейської ради замість чинного голови Дональда Туска.

Після цього Саріуш-Вольський був виключений з лав польської опозиційної партії "Громадянська платформа". Після цього він був автоматично виключений з Європейської народної партії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.