Іспанія відправила військовий корабель до Гібралтару на тлі напруженості з Британією

відео
Середа, 5 квітня 2017, 10:19

Іспанський патрульний корабель "Інфанта Крістіна" у вівторок увійшов в територіальні води Гібралтару.

Про це повідомляє El Pais.

Міністерства закордонних справ і оборони Іспанії дозволили прохід судна в рамках "рутинної операції спостереження в морських районах, що знаходяться під іспанським суверенітетом".

Цей крок Іспанії викликав незадоволення уряду Гібралтару, який у Twitter виклав коротке відео з іспанським судном.

"Незаконне вторгнення патрульного корабля "Інфанта Крістіна" іспанського Військово-морського флоту в територіальні води британського Гібралтару",  - йдеться у коментарі до відео.

В командуванні іспанського ВМФ пояснили, що кораблі проводять спостереження за іспанськими територіальними водами, які проходять від моря Альборан до затоки Кадіс, розділених Гібралтарською протокою.

У вівторок іспанське судно пройшло на відстані однієї морської милі від узбережжя Гібралтару і Королівський флот Британії відреагував, відправивши для супроводження свій патрульний корабель.

Британія стверджує, що три морських милі навколо "Скелі" є територіальними водами Гібралтару і відповідно британськими. Мадрид визнає британський суверенітет тільки над водами внутрішньої гавані Гібралтару.

В останні тижня між Великою Британією та Іспанією зростає напруження через спірну територію на тлі початку переговорів про Brexit.

Минулого тижня Європейський Союз запропонував Іспанії право вето щодо майбутніх відносин між Гібралтаром та ЄС після того, як Британії вийде з блоку.

Гібралтар звинуватив Іспанію в маніпулюванні Європейської радою у власних політичних інтересах.

Нагадаємо, під час британського референдуму 96% гібралтарців проголосували за те, щоб залишитися в ЄС. Явка склала 84%.

Як відомо, Гібралтар - це британська заморська територія, розташована на півдні Піренейського півострова. Іспанія пред'являє права на цю територію.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: