Комісія РЄ: конфлікт на Донбасі та анексія Криму призвели до зростання ненависті у суспільстві

Вівторок, 19 вересня 2017, 12:37

Збройний конфлікт на сході України та анексія Криму Росією призвели до різкого зростання ненависті у суспільстві та загалом справили негативний ефект на вразливі групи населення.

Такий висновок зробила Європейська комісія проти расизму та нетерпимості (ЄКРН) при Раді Європи у своєму звіті, який було оприлюднено 19 вересня.

Автори відзначають, що у 2014-2015 роках спостерігалось збільшення насильства щодо осіб із ЛГБТ-спільноти. Продовжують надходити повідомлення про насильство на ґрунті расової ненависті, вчинене співробітниками поліції, а також їхнє невтручання, щоб зупинити расистські та гомофобні напади.

Якщо говорити про расову дискримінацію, то її мішенню в Україні, згідно зі звітом, переважно стають роми. Ромських дітей найчастіше виключають зі шкіл і їх найбільше цькують та залякують однокласники. Крім того, для багатьох ромів є великою проблемою отримати документи, які засвідчують особу.

У доповіді ЄКРН підкреслює, що внаслідок незаконної анексії Криму та збройного конфлікту на сході України, в політичному дискурсі переважає антиросійська риторика. Проте, як повідомляється, у Києві та інших регіонах зафіксовано мало випадків залякування або нападів на окремих осіб чи групи на основі їхньої російської ідентичності.

"Незважаючи на те, що в українському суспільстві існує висока ступінь солідарності з внутрішньо переміщеними особами, і більшість із них були прийняті з розумінням та підтримкою у 2014 році, здається, що початкове співчуття наразі зменшується. Внутрішні переселенці стикаються з труднощами під час реєстрації місця проживання, що ускладнює доступ до прав, житла та роботи", - йдеться у звіті.

Також відзначається, що біженці стикаються з серйозними труднощами в повсякденному житті та під час інтеграції, не мають соціальних пільг, доступу до соціального житла або мовних курсів.

ЄКРН надає ряд рекомендацій українській владі, а їхня реалізація буде відстежуватись протягом двох років.

Серед пріоритетів - зазначити у Кримінальному кодексі сексуальну орієнтацію та гендерну ідентичність в якості обставин, а отже, криміналізувати підбурювання до ненависті на ґрунті гомо/трансфобії; звільнити від сплати судових витрат ромів, які прагнуть підтвердити свою особу з метою одержання документів, що посвідчують особу.

Серед інших рекомендацій – надання повноважень щодо розслідування уповноваженому Верховної ради з прав людини; включення сексуальної орієнтації та гендерної ідентичності в якості обставини в законі "Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні"; створення системи збору статистичних даних про інтеграцію ромів; покращення доступу для дітей ромів до дошкільних закладів й припинення їхньої сегрегації та залякування в школах.

Також рекомендується поліпшення доступу біженців до соціальних пільг, житла, освіти, вивчення мов та роботи; вирішення питань житла та зайнятості переселенців та інвестування коштів у їхню інтеграцію; створення незалежного від поліції та прокуратури органу для розслідування правопорушень, пов’язаних із расовою дискримінацією, з боку співробітників поліції.

Звіт охоплює період з 2011 року по 23 березня 2017 року. Він не враховує ситуацію в Криму та місті Севастополь, а також в деяких районах Донецької та Луганської областей, які наразі не перебувають під контролем української влади.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.