Україна зупинила норму про допомогу росЗМІ в документах Східного партнерства

Середа, 25 жовтня 2017, 18:31

Українська делегація на форумі Громадянського суспільства Східного партнерства домоглася схвалення рішення, за яким на Україну не поширюватиметься рішення про підтримку та допуск російських ЗМІ до національного медіапростору.

Про це повідомляє з Таллінна кореспондент "Європейської правди".

Як повідомлялося, у проекті декларації форуму виявився пункт, що закликати Україну та інші держави-партнери "розширити співпрацю з незалежними російськими ЗМІ та забезпечити їх присутність в медіасфері країн-членів СхП". Також у документі виявився спірний пункт про фінансову підтримку ГО на окупованих територіях.

На момент, коли учасники конференції звернули увагу на цей пункт, внесення змін до резолюції було процедурно неможливим, однак через протест української та грузинської делегації схвалення документу в цілому опинилося під загрозою зриву.

За підсумками переговорів був знайдений варіант, за яким процитована норма буде поширюватися не на всі країни СхП.

"Зважаючи на російсько-український конфлікт та роль російських ЗМІ у гібридній війні, а також враховуючи норми українського законодавства, українська делегація наполягає, щоб пункт не застосовувався до України", - йдеться у окремій думці, що одноголосно підтримана українською делегацією. Аналогічну думку додала делегація Грузії.

Щодо підтримки організацій на окупованих територіях, до резолюції додано роз’яснення, за яким така підтримка не може надаватися в обхід діалогу зі столицею.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.