Рада ратифікувала два протоколи до Європейської конвенції з прав людини

Четвер, 5 жовтня 2017, 11:48

Верховна Рада ухвалила Закон про ратифікацію Протоколів №15 та №16 до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Про це йдеться у повідомленні на сайті парламенту.

Затверджені протоколи мають сприяти вдосконаленню діяльності Європейського суду з прав людини, зменшенню термінів прийняття судом рішень та підвищенню стандартів захисту прав людини на національному рівні.

Зокрема, протокол №16 надасть можливість Верховному суду до винесення рішення у конкретній справі отримати від ЄСПЛ консультативний висновок з питань тлумачення або застосування Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Протоколи №15 та №16 до Конвенції підписані Україною 20 червня 2014 року.

Протокол №15 набуває чинності в перший день місяця, що настає після закінчення тримісячного терміну від дати, коли всі високі договірні сторони Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод висловили свою згоду на обов'язковість для них цього протоколу, окрім ст. 4, яка набуває чинності після закінчення шести місяців із дати набуття чинності протоколом №15.

Протокол №16 набуває чинності в перший день місяця, що настає після закінчення тримісячного терміну від дати, на яку десять високих договірних сторін Конвенції висловили свою згоду на обов'язковість для них цього протоколу.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: