ЄС може дозволити експорт української яловичини у 2019 році – МінАгро

Понеділок, 27 листопада 2017, 14:34

Україна вже надіслала запит до Єврокомісії щодо отримання дозволу на експорт яловичини в ЄС.

Про це кореспонденту ЄвроПравди розповіла заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Ольга Трофімцева.

"Ключовою проблемою була відсутність системи державного моніторингу за розповсюдженням захворювання губчастоподібною енцефалопатією великої рогатої худоби. Але частину необхідних коштів для впровадження цього моніторингу було включено у держбюджет-2017. Завдяки цьому ми вже направили запит до Єврокомісії на відкриття консультацій щодо відкриття європейського ринку для української яловичини", - розповіла вона.

За словами Ольги Трофімцевої, процедура отримання такого дозволу займе біля двох років. "У наступному році в Україну прибуде комісія із перевіркою, вони складуть додатковий перелік питань для нас, деякий час піде не виправлення їх зауважень. Але ми маємо шанси вже наприкінці 2019 року розпочати експорт яловичини до ЄС", - зазначає заступник міністра.

Нагадаємо, згідно з Угодою про асоціацію з ЄС Україна має щорічну квоту на безмитний експорт до ЄС 12 тис. тонн яловичини. Однак внаслідок не вирішення питань із безпечністю такої продукції, українська яловичина на ринок ЄС ще не експортується. 

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.