В Італії просувають закон про обмеження публікацій в ЗМІ записів "прослушки"

Понеділок, 6 листопада 2017, 13:47

В Італії можуть схвалити закон про використання записів прослуховування, за яким журналістів зможуть саджати у в'язницю терміном до трьох років, в той час як злочини, пов'язані з мафією, залишатимуться нерозслідуваними.

Про це повідомляє AFP.

Законопроект вже схвалений кабінетом міністрів на цьому тижні і очікує остаточного рішення від офісу прем'єр-міністра. Документ фактично намагається зупинити публікацію приватних розмов у ЗМІ.

Відповідно до законопроекту, працівники поліції, які записують розмови під час прослуховування, зможуть лише переписувати та передавати прокурорам "важливі" частини.

Будь-які розшифровки, які не використовувалися під час судового розгляду, будуть закриті як "таємні".

Міністр юстиції Андреа Орландо заявив, що цей законопроект "ні в якому разі не перешкоджатиме можливостям прокуратури та поліції використовувати записи як інструменти у своїх розслідуваннях".

"Це також не вплине на свободу преси або право на інформування", - сказав він.

Однак італійські ЗМІ вже заявили, що новий закон означатиме "від шести місяців до трьох років для журналіста, який, виконуючи свою роботу, знаходить та публікує записи прослушки, які прокурор вважає "несуттєвими"для судового розгляду, але які є надзвичайно важливими для новин".

"Публікація таких записів стане надзвичайно ризикованою, з реальним шансом опинитися за гратами за публікацію "таємних" прослуховувань, які політична сфера насамперед найменше хоче побачити в газетах", - зазначило у редакційній статті видання La Repubblica.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: