Єврокомісія пропонує заборонити "спайси" на території ЄС

Вівторок, 19 грудня 2017, 08:19

Єврокомісія пропонує заборонити сім психоактивних речовин на всій території Європейського Союзу на додаток до дев'яти інших заборонених раніше цього року.

Про це йдеться у повідомленні на сайті ЄК.

"Ці токсичні речовини можуть завдати серйозної шкоди здоров'ю та можуть навіть призвести до смерті і створюють зростаючу загрозу громадському здоров'ю в Європі", - йдеться у повідомленні.

Сім нових психоактивних речовин, які широко відомі як "спайси", "суміші для паління" та "легальна марихуана", належать до двох категорій: чотири з них - синтетичні каннабіноїди, які діють подібно до каннабіса, але набагато токсичніші, а інші три речовини - синтетичні опіоїди, тісно пов'язані з фентанілом, речовиною, контрольованою на міжнародному рівні.

За даними Європейського центру контролю за наркотиками та наркоманією (EMCDDA), ці токсичні речовини пов'язані з понад 170 смертями по всьому ЄС та низкою гострих інтоксикацій.

В даний час ці сім нових психоактивних речовин не охоплюються міжнародним контролем за наркотиками та залишаються серйозним викликом для європейського охорони здоров'я, особливо для молоді.

"Тому Комісія вважає, що є підстави для підпорядкування всіх семи речовин під контрольв ЄС. Пропозиція Комісії зараз буде обговорювати Рада, яка, у консультації з Європейським парламентом, вирішить, чи слід вживати заходів", - йдеться у заяві.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.