Італії загрожують санкції ЄС через сміттєву кризу в Римі - міністр

Середа, 10 січня 2018, 15:55

Італії можуть загрожувати санкції ЄС, якщо влада Рима та регіону Лаціо не впораються зі сміттєвою кризою, яка триває впродовж декількох тижнів.

Із таким застереженням виступив міністр довколишнього середовища Італії, пише The Guardian.

Джан Лука Галлетті розкритикував відсутність адекватного плану утилізації сміття в столиці після того, як римська влада, очолювана популістами від партії "П’ять зірок", відкинула пропозиції допомоги регіонів Емілія-Романья і Абруццо як надто дорогі.

"Повний план утилізації відходів в Римі необхідний якнайшвидше, інакше ситуація стане дуже серйозною та існуватиме ризик втручання з боку ЄС", - сказав Галлетті.

Його застереження з'явилося на тлі повідомлень в італійських ЗМІ, що Брюссель уважно стежить за ситуацією із забезпеченням дотримання правил ЄС щодо утилізації відходів.

У 2010 році Європейський суд виніс рішення, що Італія порушила директиву ЄС після того, як в 2008 році на вулицях Неаполя накопичувалися гори сміття.

Рим довгий час страждав від проблем управління відходами, але ситуація загострилася, коли збір сміття було порушено під час різдвяних свят. Відтоді частину столиці очистили, але у віддалених районах смітники все ще переповнені.

Сміттєва криза стала ключовим питанням у парламентській виборчій кампанії в Італії. Популістична партія "П’ять зірок", яка лідирує в опитуваннях, звинуватила лівоцентристську демократичну партію у використанні сміттєвої проблеми для політичної вигоди.

Вирішення проблеми залежить від губернаторів Лаціо, які перебувають у пошуку рішення, яке б дозволило Риму утилізувати відходи без сторонньої допомоги. Відтоді як полігон Малагротта був закритий в 2013 році, місто відправляє тонни побутових відходів до Австрії та в інші італійські регіони.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.