Спецслужби Нідерландів шпигували за російськими хакерами, які зламали штаб Клінтон - ЗМІ

П'ятниця, 26 січня 2018, 08:57

Агенти нідерландської спецслужби AIVD стежили за російським хакерським угрупованням Cozy Bear, яке підозрюють у зламі серверів Демократичної партії США під час президентської кампанії.

Про це ідеться у розслідуванні нідерландської газети deVolkskrant та програми новин Nieuwsuur.

Під час виборчої кампанії 2016 року портал WikiLeaks опублікував тисячі електронних листів та документів виборчого штабу Гілларі Клінтон. Скандал довкола електронної пошти був у центрі виборчих перегонів. Пізніше Клінтон заявляла, що він відіграв вагому роль у її поразці.

"Доступ голландців (до комп’ютерної мережі російських хакерів. – Ред.) є важливим свідченням участі Росії в хакерських атаках на Демократичну партію, згідно з шістьома американськими і голландськими джерелами, які знайомі з матеріалом, але побажали залишитися анонімними.

Це також стало підставою для того, що ФБР приступило до розслідування втручання Росії у передвиборчу гонку між кандидатом від Демократичної партії Гілларі Клінтон і республіканським кандидатом Дональдом Трампом", - повідомляє видання.

Журналісти стверджують, що нідерландська спецслужба AIVD стежила за роботою Cozy Bear фактично у прямому ефірі. Повідомляється, що AIVD мала доступ до комп’ютерів російських хакерів з 2014 по 2017 роки. Отриману інформацію нідерландські агенти передавали ЦРУ та АНБ.

Влітку 2014 року нідерландські хакери проникли у комп’ютерну мережу Cozy Bear, чия штаб-квартира розташована в університетській будівлі поруч з Красною площею.

AIVD відстежувала кожен крок російських хакерів, у тому числі через веб-камери. Вони могли дізнатись, хто належить до російської групи, склад якої постійно змінювався. Отримані знімки порівнювали із базами даних російських шпигунів.

Завдяки проникненню нідерландська спецслужба довідалась, що хакерами керує Служба зовнішньої розвідки РФ.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.