Ісландія хоче заборонити обрізання: покарання – до 6 років тюрми

Понеділок, 19 лютого 2018, 20:44

На розгляд парламенту Ісландії запропонували законопроект, який забороняє обрізання хлопчиків з не медичних причин.

Про це повідомляє ВВС.

Законопроект передбачає кримінальну відповідальність терміном до 6 років ув'язнення за виконання ритуалу юдаїзму та ісламу, якщо він не обумовлений медичними чинниками. Жіноче обрізання в Ісландії було заборонено у 2005 році.

Автори документу вважають, що обрізання хлопчиків порушує їхні права та конвенцію ООН, а також небезпечно з точки зору санітарії, адже часто проводиться "не лікарями в стерильних приміщеннях, а релігійними лідерами".

"Ми говоримо про права дітей, а не про свободу вірування. Кожен має право вірити в те, що хоче, але права дітей переважають право на віросповідання", - сказала автор законопроекту Сілья Догг Гуннарсдьоттір з "Прогресивної партії".

Видання Iceland monitor повідомляє, що мусульманські та єврейські лідери розкритикували пропозицію, а лідер католицької церкви в ЄС назвав її "небезпечною атакою" на релігійну свободу. В Ісландії проживають близько 250 євреїв та 1500 мусульман.

Якщо законопроект пройде перше читання, то потім його відправлять на розгляд комітету, перш ніж він зможе набрати чинності.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.