Brexit без угоди коштуватиме фірмам Британії та ЄС 65 млрд євро на рік – звіт

Понеділок, 12 березня 2018, 12:26

Компанії у Великій Британії та Європейському Союзі зіткнуться з додатковими витратами у 65 мільярдів євро, якщо не буде досягнуто угоди про Brexit.

Про це йдеться у звіті британської консалтингової компанії Oliver Wyman та адвокатської фірми Clifford Chance, повідомляє EUobserver.

За відсутності угоди між ЄС та Британією, торгівля між сторонами здійснюватиметься за правилам і тарифами Світової організації торгівлі, які значно відрізняються від нинішніх правил, коли Британія є членом єдиного ринку ЄС.

Фірми в 27 країнах Євросоюзу повинні будуть платити близько 35 млрд. євро на рік за тарифними та нетарифними бар'єрами, якщо Британія вийде з блоку без угоди. Натомість британським експортерам до ЄС доведеться платити 30 млрд євро на рік.

"Ці збільшені витрати та невизначеність загрожують знизити прибутковість та створюють загрози для деяких підприємств", - йдеться у звіті.

Звіт також вказує, що 70% додаткових витрат в Британії буде розподілено між п'ятьма галузями: фінансові послуги, автомобілі, сільське господарство, продукти харчування та напої, товари народного споживання та хімікати і пластмаси.

Фірми фінансових послуг у Великій Британії зазнають найбільшого удару, тому що, на відміну від деяких автомобільних та аерокосмічних компаній, які можуть перейти на компоненти вітчизняних постачальників, їм доведеться створювати нові операції в ЄС, щоб продовжувати обслуговувати клієнтів.

В той же час у документі відзначається, що у випадку коли Британія залишиться у митному союзі ЄС, це скоротило б витрати обох сторін приблизно на половину.

Проте прем'єр-міністр Британії Тереза Мей виключила членство в митному союзі після Brexit, оскільки це не дозволить країні укладати власні торгові угоди з іншими економіками, такими як Китай та Індія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію.
Реклама: